I WAS HERE | fotograf fransson

fotograf fransson

Annons

I WAS HERE

729cee6e938611e18bb812313804a181_7

Vanligaste frågan mellan äldre och oss ungdomar måste nog vara ”vad ska du bli när du bli äldre?” ”Vad ska du göra efter skolan?? Plugga vidare?” All denna nyfikenhet på våra drömmar och en osäkerhet om vår framtid de vill säkra.

Det lustiga tycker jag är.. att i de fall där föräldrarna har drömamr och planer för sina barns framtider innefattar det oftast ord som läkare, SOS-yrken, advokater, lärare ochinte minst civilingenjörer. Varför? Är det gamla normer om en lyckad karriär som lever vidare? Känns yrkena som betryggande framtider och ett säkert kort för lycka? Det är 2012. Visst, det är lärarbrist i Sverige & visst är det viktigt med poliser, brandmän & läkare. Men vi glömmer oftast de viktigaste jobben. När man tänker efter finns det så himla många yrken runtom oss. Livsviktiga bitar av långa kedjor som allting hänger ihop. Ingen ambulanspersonal kan rädda liv utan fungerande bilar och bra medicin. Inga lärare kan lyckas lära utan skolmaterial och motiverade elever. Fördomar om karriär och yrkesliv lever kvar allt för starkt och det är synd tycker jag. Att vara jobba med att ta hand om äldre på ålderdomshem & byta blöjor på gamla farbröder är långt ifrån lika hippt som att vara advokat med flott kontor på strandvägen i Stockholm. Varför? Nonsens. Status? Vad avgör vem som är lyckligast? Och hur hippt lär den här advokaten med den flotta villan på strandvägen tycka det är med hjälpen han lär få på hemmet 50 år senare? Kanske borde vi se de riktiga vardagshjältarna och välja våra hyllningar mer omsorgsfyllt? Jag hade varit stoltare än stoltast om jag visste att mitt barn hjälpte andra även om det innebar att leva i total fattigdom och världens svinstia. Faktiskt. Det är så synd att visa här i världen är så fattiga och bara har pengar.

Mina framtidsdrömmar då? Vad vill jag bli när jag blir stor? Eller rättare sagt nu… Det är nog svårt att inse studentåret att man nått framtiden. Det man drömt om att jobba som och det jag man sett som äldre i farmtiden. Det är här. Det är vid den här åldern man kastas ut i arbetslivet och ska stå på egna ben. Vissa som sjuttonåringar. Andra som femtiosjuåringar. Det spelar ingen roll. Allt handlar om egna mål och milstolpar. Att uppnå det man vill. Ha någonting att leva för & hitta sin sak. ”If you don’t live for something, you’ll die for nothing”. Att fotografera och uttrycka mig med ord är något som ligger mig vart om hjärta. Det tillsammans med att peppa och stärka unga människor är något jag älskar att göra. Jag hatar fördomar och jag älskar att bjuda mig själv. Tv, Radio, Tidningar, Böcker, Foto, det mesta som kopplas till media kan kopplas till mig och får mitt hjärta att slå sådär sjuttioelva gånger fortare av ren eufori. Jag älskar det. Det finns en låt, av Beyoncé. (skräll?) Vår allas Queen B. Den beskriver vad jag vill på pricken. Den berör mig till tusen och det är precis så jag känner. När jag lämnar min plats på jorden, oavsett om det blir ikväll, imorgon eller om tjugo år, så vill jag veta att jag gjort något bra. Gjort ett avtryck. Jag vill bli ihågkommen. Om störst av allt, så vill jag vara den som alltid följde mitt hjärta. Oberoende av intryckta dumma tankar ifrån andra.  

”When I leave this world, I leave no regrets. Leave something to remember so they won’t forget, I was here.  I lived, I loved. I was here. I did, I’ve done everything that I wanted. And it was more than I thought it would b

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rLLzkLO8Sh4&ob=av2e[/youtube]

 
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Thea

  Så sinnes bra skrivet.
  Det gäller att hitta något man brinner för, någonting man älskar. Att snubbla in på rätt spår och kämpa sig fram till slutet på stigen. Sen spelar det ingen roll om du slutar som höjdare advokat, sophämtare, eller barnmorska.
  Du vet hur mina tankar går, jag vill göra någonting av mitt liv. Kämpa för att göra världen till en bättre plats.
  Därför står jobb som läkare, läkare utan gränser, och välgörenhet högt på min lista. Polis, brandman, psykolog.
  Någonting. Men det är jag.
  Så länge man hittar sin egna stig, följer sitt hjärta och kämpat för sina drömmar är inget jobb fel.
  Jag tror vi måste inse det, att ingenting är omöjligt.

  Well, Don’t know what to say. Borde troligtvis vara van vid att tappa orden varje gång jag läser dina texter, men du lyckas få mig mållös. Igen. Och igen.
  Du är fullkomligt grym kamrat, vet du det?
  Fullkomligt grym. På alla sätt och vis.

 2. Hanna-Louise

  Vilken känsla jag fick i magen när jag läste det här! Blev nästan tårögd för det är precis vad jag känner, du satte ord på alla mina snurrande tankar! Älskar det! Känner att alla vill att man ska bli något bra, tjäna mycket pengar osv. Det är det ända som diskuteras när gymnasietanten kommer och pratar, pengar. Men ingen tänker på vad som skulle vara kul eller kunna få uppleva något i sitt kommande jobb eller gymnasium. (nu har jag spårat ut helt) men jag vill bara säga att du har sjukt mycket rätt!

 3. Anna

  Du lyckas alltid sätta ord på känslor så himla bra!
  Och jag håller verkligen med om det där, att advokat visst gör dom ett bra jobb men t.ex dom som jobbar inom äldrevården hjälper folk och dom äldres liv blir en hel drös lättare. Fast vem får högst status? Det är det som är det lite konstiga.

Annons
stats